Hästens beteende

Jag har alltid varit lite farcinerad över hästens kroppspråk och lite anmält om hästen beetende. Kroppspråket är ju faktiskt någonting man ska kunna mer eller mindre när man arbetar med hästar.


Hästar:
- är FLOCKDJUR. De vill vara tillsammans med andra hästar, och tycker inte om att bli lämnade ensamma.
- har en RANGORDNING. Den hästen som är högst i rang och bestämmer över de andra hästarna får äta först. Det är inte alltid den största eller äldsta hästen som bestämmer, utan den hästen som får de andra hästarna att flytta på sig, och själv inte viker undan för andra hästar.
- är SOCIALA. De tycker om att umgås, men har vänner och ovänner precis som människor.
- är olika PERSONLIGHETER. En del är pigga, en del lugna. De kan vara mer eller mindre nyfikna och mer eller mindre sociala. En del vill gärna bestämma, medan andra lättare fogar sig.
- KOMMUNICERAR (pratar med varandra) med kroppsspråket - hållning, öron, ögon, näsborrar, mun, hals, svans, ben.
- LÄSER AV oss människor också. De känner direkt om vi är rädda, stressade, irriterade eller glada.
- har GOTT MINNE. De kommer ihåg saker, människor och händelser mycket bra.
- är VANEDJUR. De lär sig snabbt att saker och ting ska göras på ett visst sätt eller vid en viss tid. De kan bli rädda om något nytt föremål står där det inte brukar.
- är FLYKTDJUR och BYTESDJUR. Blir de skrämda springer de i första hand iväg. De slåss bara om de är fast och inte kan fly.
Detta är något som jag fick lära mig nästan så fort jag började rida men bara för att färska upp minnet.

Hästar är gjorda för att kunna röra sig mycket och att kunna se långt omkring sig. I frihet strövar de omkring och äter stora delar av dygnet. Det viktigaste fodret är gräs eller hö eller hösilage. De tål både kyla och värme bra och anpassar hårremmens (pälsens) tjocklek efter vädret. På vintern har de en tjock och lång vinterpäls, och på sommaren en kort tunn sommarpäls. Regn och blåst tål de mindre bra än kyla.
Detta är något man kan diskutera över, många har täcken på sina hästar på vintern men egentligen ska inte det behövas eftersom dom ska klara detta, men vissa rakar ju sina hästar och har då täcke på dom för att dom inte ska frysa..? Detta kan jag gärna diskutera med folk bara att kommentera!

Hästen kommunicerar med hela kroppen, men det vi människor kollar på oftast är hästens öron för det är det man lär sig först vad det betyder när dom är rakt framåt eller bakåtstrukna. Har du tänkt på hur dom kan betee sig mer än bara med öronen? 
Dom använder hela kroppen, tänder om dom är sura och ben om dom vill sparkas, sen använder dom även hela kroppen, men det tänker ofta inte vi människor på, jag tänker inte heller på det ska jag säga! 
Jag tänker nästan hela tiden att jag ska ha lite koll på hela hästen istället för bara öronen men det är lika bortglömt som en säck potatis om ni fattar vad jag menar! 

Det jag vill komma fram till är att kolla hela hästen och inte bara på öronen, jag ska också försöka skärpa mig! :)
Kommentarer
Postat av: Elin

GRYMT bra inlägg! Dessutom en jättetrevlig blogg! :) /Elin

2011-10-24 @ 21:14:36
URL: http://elevating.blogg.se/
Postat av: johanna

för att kunna förstå hästen ännu bättre är att var klok och logisk, och jämföra hästarna med oss själva. ex. att klia i stället för att "klappa" ex. tycker du bättre om , om jag klappar dig hårt på ryggen? eller om jag kliar dig på ryggen? sånt, då förstår du hästen!

2011-10-24 @ 22:17:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0